Home » Bank Aptitude Practice » Day-8 | Bank Aptitude Questions and Answers with Explanation

Day-8 | Bank Aptitude Questions and Answers with Explanation

  • Question-1
  • Explanation

A new water tank was constructed in Mohali village and 2100 litres of water was filled into the tank. Now 65% of the tank is empty. What is the capacity of the tank(in litres)
?

Options :

a)5000
b)8000
c)6000
d)4000

Answer:   c)6000

After filling the tank with 2100 litres 65% of tank is empty:
This mean 2100 litres is 35% of the tank.
Full capacity=100%=?
Full capacity=100/35*2100=6000

  • Question-2
  • Explanation

Capt. Albert borrowed Rs. 24000 from two banks-Laxmi Bank at 10% simple interest basis and another saraswathi Bank at 10% compound interest basis for 3 years. How much Capt. Albert would have paid more as interest to Saraswathi Bank?

Options :

a)Rs.844
b)Rs.944
c)Rs.744
d)Rs.644

Answer:  c) Rs. 744

Amount borrowed from both banks is same=Rs. 24000
Simple interest (paid to Laximi Bank for 3 years)=24000*10*3/100=Rs.7200
Compound interestpaid to Saraswathi Bank for 3 years =24000[1+10/1000]^2-24000
=[24000*11/10*11/10*11/10]-24000
=31944-24000
=Rs. 7944
Difference=Rs. 7944-Rs.7200=rs.744

  • Question-3
  • Explanation

Kashidanga Mohammed a retail dealer in Dacca sells an electronic item for Rs. 4510. He found he has incurred a loss of 45% . For a similar item bought at the same cost price he wanted to make 55% profit. What is the price at which Kashidanga Mohammed should sell the second item?

Options :

a)Rs. 11890
b)Rs.12710
c)Rs.13450
d)Rs.11710

Answer:   b) Rs. 12710 lakhs

Kashidanga Mohammed sold the first item at Rs. 4510
Incurring a loss of 45%
That means he has sold it at 55% of cost price.
He wants to sell the similar second item at a profit of 55%.
That means he should sell at 155% of its cost price.
Therefore(155/55)*4510=Rs. 12710.

  • Question-4
  • Explanation

(√7820/16.96)*14.04=?(roughly)

Options :

a)63
b)53
c)73
d)83

Answer:   c)73

apply BODAS principle
{√7820/16.96}=5.21
5.21*14.04=73.20
Hence answer is c)73.

  • Question-5
  • Explanation

14. 29*54.94+(14.1)^2=roughly what ?

Options :

a)986
b)686
c)786
d)921

Answer:   a) 986

In this problem we are asked to find out the approximated figure only.
Hence the problem can be taken as 14.3*55+14^2
786.5+196=982.5 nearest figure is a) 986.

Check Also

Day-25 | Bank Aptitude Questions and Answers with Explanation

            More Bangalore Jobs More Chennai Jobs More Pune Jobs …