# Day-12 | Bank Aptitude Questions and Answers with Explanation

Job Score0

2,7,15,23,28,39,55 ?

Options :

a)39
b)41
c)43
d)476

[/tab][tab]

There are two series in this.  Every alternate number is forming on series.

2+13=15,15+13=28,28+13=41

7+16=23,23+16=39,39+16=55

So the missing number is b) 41

[/tab][/tabs]

4,40,112,544 ?

Options :

a)246
b)240
c)256
d)260

[/tab][tab]

4+36=40,40+72=112,112+144=256,256+288=244

[/tab][/tabs]

121,256,441,676,1296,?

Options :

a)861
b)761
c)661
d)961

[/tab][tab]

The series consists of squares of 11,16,21,26,31,36….
So missing number is 31^2=961

[/tab][/tabs]

Chennai Guruvayur Express running from Chennai Egmore to Guruvayur, the temple city in Kerala passes a Telegraph pole in 18 seconds and a platform of Tambaram railway station in 42 seconds. The length of Tambaram Railway station platform is 960 metres. Calculate the length of Chennai Guruvayur Express train?

Options :

a)640 metres
b)800 metres
c)720 metres
d)840 metres

[/tab][tab]

* Chennai Guruvayur Express Train crosses the telegraph pole in 18 second and Tambaram Railway station platform of length 960 metres in 42 seconds.
* The time taken by a train to cross a telegraph pole is the time train takes to cover its length.
* The time taken by the train to cross a platform is the time it takes to cross its own length and also the length of platform.
* Time taken to cross platform length=42-18=24 seconds.
* Platform length=960 metres
* Speed of train per second =960/24 m/sec
Length of the train = time taken to cross the pole x speed per second=18*40=720 metres.

[/tab][/tabs]

Ramu buys 3 dozen tomatoes for Rs. 360. He buys carry bags to take them to his shop. Only one dozen can be filled into a carry bag and cost of each carry bag is Rs. 10. He then sells the tomatoes along with carry bags for a cost of 200 per dozen. What is his profit percentage.

Options :

a)53.84%
b)60%
c)56.67%
d)63.84%

[/tab][tab]

Cost of 3 dozens of tomatoes is Rs. 360
Cost of 1 carry bag=Rs. 10 therefore, three of then cost Rs. 30
Overall CP of tomatoes=360+30=Rs. 390
SP of each dozen of tomatoes =Rs. 200
Therefore SP of three dozens=600
Profit percentage=(SP-CP)/CP*100%=(6))-390)/390*100%=210/390*100%=2100/39%=53.84%

[/tab][/tabs]

Ravi buys a second hand car for Rs. 2,00,000 He then repaints if for Rs. 2000 . He attaches new threading to all 4 tyres. Cost of threading per tyre is Rs. 200. At what price he should resell the car so that he gains 10%.

Options :

a)Rs.223080
b)Rs.223090
c)Rs. 232080
d)Rs.223880

[/tab][tab]

Cost of second hand car =Rs. 2,00,000
Repainting cost =Rs. 2000
Cost of threading for all tyres=Rs. 200*4=Rs.800
Total costs involved=Actual cost+Repainting costs+Threading costs=2,00,000+2000+800=202800
Profit percentage=10%=(SP-CP)/CP*100%
Or 10=%=(SP-202800)/2028
Or SP=20280+223080

[/tab][/tabs]

Suresh has four toys in his shop. He sells three toys at a profit percentage of 10%. What should be the profit percentage on his fourth tyoy so that his overall profit percentage jumps to 15%.

Options :

a)20%
b)30%
c)15%
d)70%

[/tab][tab]

Let the CP of each toy be Rs. 100. Thherefore Cp on all 4 toys=Rs. 400.
SP on each of the first three toys=Rs. 110 ( as it is given that the profit percentage is 10)
Therefore sP of first three toys=Rs. 100*3=Rs.330
Let the profit percentage of 4th toy be P%
Therefore SP of fourth toy =Rs. 100+P
SP of all 4 toys=Rs.330+100+p=Rs. 430+p
Overall profit percentage =15%=sP of 4 toys-CP of 4 toys/CP of 4 toys*100%=430+p-400/400*100%
Or 15=30+p/4
Or 30+P=60
Or P=30
Therefore profit percentage on fourth toy=30%

[/tab][/tabs]

Thomas buys 4 washing machines at a cost of Rs. 20,000 per machine. He sells first machine at a profit percentage of 25% . What should be his loss percentage on remaining three washing machines so that his overall profit/loss on sale of all 4 machines is nil.

Options :

a)Rs. 55050
b)Rs.55000
c)Rs.56000
d)Rs.50000

[/tab][tab]

CP of all 4 machines = CP of each machine * 4=Rs. 20,000*4=Rs. 80,000
Profit percentage on first machine=25%
cP of first machine=Rs. 20,000
Therefore profit percentage=25%=SP-20000/20000*100%
Or 25=SP-20000/200
Or SP of first washing machine=25000
Let SP of remaining three machines be Rs. L
Therefore SP of all four machines=SP of first machine+ SP of remaining machines=25000+L
Profit percentage of all 4 machines=0%=SP of all 4- CP of all 4/CP of all 4*100%
Or 0=(25000+L-80000)/80000*100%
Or 0=25000+L-80000
Or L=Rs. 55000

[/tab][/tabs]

A seller sold his articles in two types such that three fourth at a profit of 10% and the remaining at loss of 2%. If the total profit was Rs. 1500, what was the total value of the articles?

Options :

a)Rs. 20409
b)rs. 21009
c)Rs.21429
d)Rs. 21400

[/tab][tab]

Let the total value be Rs. X.
The value of 3/4 th = Rs. 3X/4 then the value of 1/4 th = Rs. X/4
Since he made a profit of 10% on 3X/4 and loss 2% on X/4.
Selling price =Rs. [110% of 3X/4]+[98% of X/4]=Rs. 330x/400+98x/400=Rs. 428X/400
Since the total cost price is Rs. X and the total profit is Rs.1500 then
Rs.428X/400-X=Rs.1500
28X=1500*400=Rs.6,00,000
X=6,00,000/28=Rs.21428.57=Rs.21429
Hence the answer is Rs. 21429

[/tab][/tabs]

Meera sold 8 keys and makes a profit equal to the selling price of 2 keys, what is the profit percentage?

Options :

a)33(1/3)%
b)35(1/3)%
c)33%
d)35%

[/tab][tab]

By observing the given data we can have
S.P of 8 keys-C.P of 8 keys=profit=s.P of 2 keys then
S.P of 6 keys=c.p of 8 keys —–eq 1
Let c.p of each key be Re.1
Then c.p of 8 keys=Rs.8
And s.p of 6 keys=Rs. 8(using eq 1)
Now, the percent profit is=(2/6*100)%=100/3%=33(1/3)%

[/tab][/tabs]