**Question-1****Explanation**

Sornalatha and Archana wanted to start a partnership business. The two ladies bought 75 kilogram of wheat at Rs. 16 per kilogram. 35 kilogram of it was sold at 20% profit and the remaining 40 kilogram at 15% profit. What is the gain percentage made by the two in this transaction?

**Options :**

a)16.33%

b)25%

c)17.33%

d)18.24%

**Answer: ** c) 17.33%

The two people bought at cost price of =75*16=1200

Selling price of 35 kg=35*16*120/100=Rs.672

Selling price of 40kg=40*16*115/100=Rs.736

Total selling price=Rs.672+Rs.736=Rs.1408

Net profit made/=Rs. 408-1200=Rs.208

Gain percentage=(208/1200)*100=**17.33%**

**Question-2****Explanation**

322 371 469 616 812 ?

What will appear in the place of?

**Options :**

a)975

b)1057

c)1081

d)1091

**Answer:** **b)1057**

The series are in the form 371-322=49=49*1

469-371=98=(49*2)

616-469=147=(49*3)

812-616=196=(49*4)

So the next number should be 812+(49*5)=812+245=**1057**

**Question-3****Explanation**

Ramaprabha drove a certain distance by car at the speed of 40 km/hour and returned on cycle at the speed of 10km/hour. If the lady has taken 20 hours to complete the journey, then what is the distance did she drive on car?

**Options :**

a)200km

b)140km

c)180km

d)160km

**Answer:** **d)160km**

Let the distance covered by car and cycle be X km each

Then (X/40+X/10)=20

Solving-(4X+X)/40=20

5X=20*40

X=(20*40)/5=**160km**

**Question-4****Explanation**

Panagal park New was constructed on a square land. A path of 5 metre width was also laid around it so that people can use the same for morning and evening walk. The area of the path is 1740 sq. metres. Find the area of Panagal Park NEW?

**Options :**

a) 8464 sq.m.

b)6724 sq.m

c)7784 sq.m

d)9764 sq.m.

**Answer:** **b)6724 sq.m**

Inner square length-X

Outer square length –(X+10)

Many candidates wrongly take this as(X+5)after reading

Let the side of Panagal Park New be Xm

Then area of it is X^2

There is a path surrounding it and the width of the path is 5 metre.

The side of the Park and also the path is(X+10) i.e 5m

Area of the land=(X+10)^2

Area of the path is 1740 sq.m and that is (X+10)^2-X^2

X^2+20X+100-X^2=1740sq.m.

20X=1740-100=1640 sq.m. X=82m

Area of Panagal Park New =82*82=**6724 sq.m.**

**Question-5****Explanation**

Prabhuram Sait is a famous money lender in Kolkata. For deserving people he use to lend on simple interest basis and recover the money from their salary bank account by taking post dated cheques from them. Once Prabhuram Sait lent a certain sum of money at 16% per annum Simple interest for a period of 8 Years. Interest alone became Rs. 336 more than the principal. What is the sum Prabhuram lent?

**Options :**

a)Rs. 1800

b)Rs. 1200

c)Rs. 1600

d)Rs.1000

**Answer:** **b) Rs.1200**

Simple interest=(PNR)/100

P-Principal

N-Number of years

R-rate of interest

Let the amount lent be X.

Tehn (x*8*16)/100=X+336

128X=100X+33600

28X=33600

**X=Rs.1200**